اهمال کاری چیست و چگونه بر او غلبه کنیم؟(راهنمای جامع)
به نام خدا سلام اهمال کاری (procrastination) یعنی به تاخیر انداختن کار ها.به زبان خودمانی یعنی:
اهمال کاری یعنی کاری که ما باید در زمان مشخصی انجام بدهیم را پشت گوش بیاندازیم و به زمان دیگری موکول کنیم.و قطعا یکی از مهارت های زندگی که بسیار به رشد زندگی ما کمک می کند این است که اهمال کار نباشیم.
کتابچه این مقاله در آخر همین مقاله قرار دارد.
در ابتدای کار به شما تبریک می گویم که با خواندن این مقاله این را ثابت کرده اید که در پی رشد و تغییر هستید و می خواهید ویژگیها و عادتهای مخرب تان را تبدیل به ویژگیها و عادتهای سازنده و
مفید بکنید، همین که شما در حال مطالعه این مقاله هستید یعنی می خواهید به جنگ یکی از عادات مخربتان بروید و اهمال کاری را از زندگی خود بیرون کنید و این اولین قدم برای از بین بردن اهمال کاری می باشد.
از آنجایی که تغییر کردن، کار بسیار سختی است اکثر ما انسانها خواهان این هستیم که به رفتارهای قبلی خود ادامه دهیم اما نتایج متفاوتی بگیریم ولی باید این را بدانیم که تا هنگامی که عادتهای جدیدی در خودمان ایجاد نکرده ایم و عادتهای مخربی مانند اهمال کاری را از زندگیمان بیرون نکرده ایم نباید منتظر نتایج متفاوتی باشیم.
از آنجایی که اهمال کاری عادتی است که در طول سالیان دراز در درون ما ریشه کرده است باید آرام آرام و به طور پیوسته آن را از خود دور کنیم و نباید از خودتان توقع داشته باشید که با خواندن یک مقاله و یا یک کتاب بر اهمال کاری غلبه کنید این مثل این می ماند که ما بخواهیم با خوردن یک عدد قرص ۲۰ کیلو لاغر شویم !!
امام حسن علیه السّلام فرمودند:
وَ اعْمَلْ لِدُنْیاكَ كَاَنَّكَ تَعیشُ اَبَدا وَ اعْمَلْ لآخِرَتِكَ كَاَنَّكَ تَمُوتُ غَدا؛
برای دنیایت چنان كار كن كه گویا برای همیشه [در این دنیا] خواهی بود. و برای آخرتت [نیز چنان] سعی و تلاش كن كه گویا فردا از دنیا خواهی رفت.
بحار الانوار، ج 75، ص 109
آیا شما اهمال کار هستید؟
اجازه دهید پاسخ این سوال را از کتاب “از شنبه” نوشته محمد پیام بهرام پور تقدیم حضورتان کنم:
در صفحه ی 51 این کتاب پاسخ سوال بالا اینگونه آمده است:
“شاید این سوال برای شما پیش بیاید که آیا واقعا من یک اهمال کار هستم یا نه؟حقیقتش این است که پاسخ من برای 100%انسان ها این است که آنها اهمال کارند هرچند تعریف ها از اهمال کاری
متفاوت است اما تعریف ما بسیار مشخص است، آیا شما از همه توانمندی های خودتان استفاده می کنید یا نه، معمولا جواب منفی است همه ما توانمندیهای بسیار زیادی داریم که از آنها به خاطر
تنبلی یا دلایل دیگر استفاده نمی کنیم بنابراین همه ما به نوعی اهمال کاریم!برخی شدید هستند و باعث اعتراض دیگران و سلب اعتماد آنها می شود و برخی نه،اتفاقا موفقیت هایی دارند ولی می توانستند خیلی بالا تر باشند اما به خاطر اهمال کاری آن موقعیت ها را از دست داده اند.”
اهمال کاری مسئلهای است که اکثر ما به آن دچار هستیم ولی خودمان خبر نداریم شاید شما بگویید که من یک مدیر بسیار منظم و با بهره وری خیلی بالا هستند و من هیچ اهمال کاری در خود این احساس نمیکنم ولی من این رو می خواهم به شما بگویم که زندگیتان را بررسی کنید
به احتمال زیاد جاهایی را مشاهده میکنید که در آن شرایط اهمال کاری کرده اید یعنی شاید میتوانستید یک قرارداد بزرگتری را قبول کنید ولی به قراردادی کوچکتر بسنده کردید و دلیل آن فقط اهمال کاری و تنبلی بوده است.
تا اینجای کار فهمیدیم که همه ی ما یا حداقل اکثر ما اهمال کار هستیم ولی اصلا نگران این مسئله نباشید چون در این مقاله و قسمت دوم این مقاله راههایی را به شما می آموزم که به راحتی بتوانید با اهمال کاری مقابله کنید و اهمال کاری را از زندگی خود بیرون کنید.
انواع اهمال کاری
تنبلی
چند روزی می شود که نوشتن کتابی را شروع کرده ام و امروز حس و حال نوشتن و تکمیل کردن کتاب را نداشتم و من تنها کاری که کردم این بود که فقط کار را شروع کردم و بعد به خودم آمدم
و دیدم که بیش از یک ساعت است که دارم بر روی نوشتن کتاب کار میکنم خیلی از تنبلی های ما برای شروع نکردن است.
در ادامه این مقاله با من همراه باشید که میخواهم تکنیک 5 دقیقه را به شما معرفی کنم که میتوانید تنبلی وبی حسی را کنار بگذارید همان تکنیکی که من از آن استفاده کردم.
امام علی (علیه السلام)
آفَةُ النُّجْحِ الْکَسَلُ
آفت موفقیت تنبلی است.
میزان الحکمه، ج 11،ص 5184
نداشتن برنامه ریزی روزانه
دومین روشی که برایان تریسی در کتاب “قورباغه را بخور” بیان می کند، برنامه ریزی است.
برایان تریسی می گوید:”هر روز را از قبل برنامه ریزی کنید”
او معتقد است که باید کار هایمان را فهرست وار بنویسیم و برای خود فهرست های ماهانه و هفتگی تهیه کنیم.
برنامه ریزی کاری بسیار آسان است که یکی از آسان ترین راه هایش این است که کار های باقی مانده را به قسمت های کوچک تر تقسیم کنیم و سپس آنها را در زمان های معینی زمانبندی کنیم.
فراموشی
هنگامی که شما کارهایتان را ننویسید و دسته بندی نکنید ممکن است آنها را فراموش کنید و این امر باعث به تعویق انداختن آن کار شود.
راهکاری که برای فراموش نکردن به شما پیشنهاد می کنم این است که یک دفترچه یادداشت کوچک همیشه به همراه داشته باشید و یا مانند من اپلیکیشن color note را از بازار دانلود کنید و کارهای روزانه تان را در آن ثبت کنید و خوبیه این اپ این است که کار هایتان را در صفحه موبایلتان نمایش می دهد.
کمال گرایی یا کامل گرایی
خیلی وقتها ما می خواهیم آثارمان یک چیز همه چیز تمام بشود و مدام در پی بهبود آن هستیم و انتشار آن را به تعویق می اندازیم ولی این را باید بدانیم که هیچ نویسنده ای از کتاب خود راضی نیست و هیچ فوتبالیستی از بازی خود 100% راضی نیست و خواستار بهتر شدن بازی اش است.
همچنین باید این مسئله را بدانید که یکی از قوانین کائنات قانون تدریج است و طبق این قانون ما باید آرام آرام بهتر شویم ونه یک دفعه، بنابراین اگر دچار کامل گرایی هستید آنرا کنار بگذارید و پس از رسیدن به حد متوسط(کمی بهتر از قابل قبول) اثر خود را ارائه دهید و در به روزرسانی های بعدی آنرا بهتر وبهتر کنید.
پیشنهادی ویژه برای شما:مقاله بهبود فردی
قبول کردن مسئولیت های بزرگتر از ظرفیت هایمان
هنگامی که ما مسئولیتی را می پذیریم که به توانایی هایی بیشتر از از حد توانایی های ما نیاز دارد و همچنین ما هیچ تلاشی برای ارتقاء توانایی های خود نمی کنیم این باعث می شود که ما از پس آن مسئولیت بر نیاییم که در واقع به انجام نشدن و یا بد انجام شدن آن کار دامن زده ایم
که در نهایت این کار به تعویق انداختن کار ها منتهی می شود.
بنابراین یا باید کارهایی متناسب با توانمندی هایمان بپذیریم ویا توانایی هایمان را گسترش دهیم.
نتایج سوء اهمال کاری
کاهش عزت نفس
بزرگترین ضرری که اهمال کاری به ما برای ما ایجاد می کند این است که عزت نفس ما را به شدت پایین میآورد.
هنگامی که پروژه های مختلفی را برای انجام دادن قبول می کنید و سپس بین راه آنها را رها میکنید و یا به دلیل اهمال کاری به قول های تان عمل نمی کنید باعث میشود که کمکم اعتمادتان به خودتان کم بشود و دیدتان نسبت به توانایی هایتان بد بشود.
در واقع وقتی که شما پروژه های مختلفی را نمی توانید به پایان برسانید و از توانایی هایتان به طور کامل استفاده نمی کنید کم کم به خودتان می گویید که من از پس هیچ کاری بر نمی آیم و از خودتان ناامید میشوید واین باعث کاهش عزت نفس و اعتماد به نفستان می شود.
بد قول وبی نظم شدن
ضرر دیگری که اهمال کاری برای ما دارد این است که وجهه ما را نزد دیگران خراب می کند و باعث میشود که ما فردی بدقول و بی نظم جلوه کنیم که این مسئله در ارتباطات ما تاثیر بسیار بدی را بر جای می گذارد.
از دست دادن فرصت ها
زمانی که شما پروژههایی را که قبول کرده اید به صورت نیمه تمام رها کردهاید آرام آرام این باور را در ذهنتان کاشته اید که من نمی توانم کاری را تمام کنم و از گرفتن مسئولیتهای مختلف سر باز میزنید
و یا به دلیل اینکه پروژه های مختلف کارفرمای تان را به درستی انجام نداده اید و یا در زمانی دیرتر آن را به پایان رسانده اید آن کارفرما دیگر به شما پروژه ای برای انجام نمی دهد و اینگونه فرصت های بسیار با ارزشی را از دست میدهید.
این محتوا 100% اختصاصی برای اعضای فکرپرواز نوشته شده است بنابراین لطفا بدون ذکر مبع کپی نفرمایید.
تکنیک هایی برای رهایی از اهمال کاری
1-تکنیک 5 دقیقه
محمد پیام بهرام پور در فصل اول کتاب “از شنبه” تکنیکی با عنوان “تکنیک ۵ دقیقه” را بیان می کند و می گوید که بسیاری از مشکلات ما در شروع کردن است پس اگر میبینید حال ندارید کاری را انجام دهید، تصمیم بگیرید که فقط ۵ دقیقه از آن کار را انجام دهید.
در ابتدای مقاله مثالی از زندگی خودم برایتان زدم که در آنجا من فقط زحمت شروع کردن کار را به خودم دادم و بقیه کارها برایم آسان شد.
تکنیک 5 دقیقه تکنیک بسیار قدرتمندی است که در بسیاری از موارد می تواند تنبلی هایمان را از بین ببرد و با حس و حال نداشتن ما مقابله کند.
اقدام:
همین حالا تصمیم بگیرید که فقط ۵ دقیقه به مطالعه ادامه این مقاله بپردازید و بعد از ۵ دقیقه اگر خواستید مطالعه این مقاله را رها کنید.
2-مشخص کردن جایزه
برای اینکه بتوانید کاری را به پایان برسانید برای خودتان جایزه تعیین کنید مثلا به خودتان بگویید اگر من این مقاله را کامل بخوانم فلان چیزی را که دوست دارم را انجام میدهم.
جایزه شما چیزهایی هست که شما به آنها علاقه دارید، شاید جایزه شما خوردن غذای مورد علاقه تان باشد و یا خریدن وسیله ای که نیاز دارید و یا رفتن به استخر و…
3-ورزش کردن
ورزش اراده انسان را قوی می کند و بی حسی وکسالت را دور می کند و در نابود کردن اهمال کاری شما را یاری می کند.
شاید بپرسید ورزش کردن چه ارتباطی با غلبه بر اهمال کاری دارد؟
و من در پاسخ به شما می گویم که در باشگاه های ورزشی شما مجبور می شوید تمرینات مربی را مانند او انجام دهید و انجام این تمرینات در روز های آغازین سختی زیادی را به همراه دارد
و هیچ کس دوست ندارد که به دلخواه خود این سختی ها را به جان بخرد ولی شما در باشگاه مجبور به انجام آنها می شوید و در واقع شما با این کار در حال مقابله با فرار از تمرین هستید
و پس از مدتی تمرینات برای شما آسان می شوند و این آسان شدن فقط در قوی شدن جسمتان خلاصه نمی شود بلکه اراده شما را نیز افزایش می دهد و شما با این اراده می توانید بر تنبلی و بی حسی غلبه کنید.
4-پایبندی به دستورات دینی
انجام دستورات دینی به ویژه نماز بسیار به افزایش اراده و منظم کردن شما کمک می کند.
اجازه دهید این مسئله را کمی برایتان شرح دهم:
هنگامی که شما هر روز نمازتان را اول وقت می خوانید، حداقل دو ویژگی مفید را در خود پرورش می دهید که اولین آنها نظم است، بله نظم!! شما هر روز باید ساعات خاصی(هنگام اذان) برای نماز آماده شوید،آیا این کار به منظم بودن شما کمک نمی کند؟
و دومین ویژگی ای که در شما ایجاد می شود این است که انجام کار های سخت برای شما آسان می شود، این قسمت نیز مانند ورزش کردن به شما روحیه ای می دهد که می توانید با آن بر بی حالی ها و دل به کار ندادن ها مقابله کنید و آن اراده است.
5-اولویت بندی کار ها
برایان تریسی جمله ی معروفی دارد که می گوید: ما برای انجام همه ی کار ها به اندازه کافی وقت نداریم ولی برای کار های مهم همیشه وقت داریم.
یکی از روش های عالی برای اولویت بندی کارها استفاده از ماتریس آیزنهاور است که در زیر به توضیحات آن پرداخته ام:
طبق ماتریسی که آقای آیزنهاور معرفی کرده است تمام کار های ما در یکی از چهار دسته پایین خلاصه می شوند:
1-کارهای مهم وفوری
2-کارهای مهم و غیر فوری
3-کار های غیر مهم وفوری
4-کار های غیر مهم و غیر فوری
به مثال های زیر توجه کنید:
بعد از اولویت بندی کارها به قول برایان تریسی در کتاب “قورباغه را بخور” باید ابتدای روز که انرژی داریم بزرگترین قورباغه روزمان را بخوریم یعنی کاری که اولویت بیشتری دارد.
پیشنهادی ویژه برای شما:موفقیت چیست؟
6-به خودتان تعهد بدهید
بر روی برگه ای بنویسید”اینجانب…………… به خودم قول میدهم که فلان کار را تا تاریخ فلان به اتمام برسانم.
و تمام تلاشتان را بکنید که به تعهدتان پایبند باشید و کار را به اتمام برسانید.
سخن پایانی
به لطف خدا با به کار گیری راهکار هایی که برای شما بیان کردم به راحتی می توانیداز امروز و فردا کردن رها شوید البته به شرط اینکه صبور باشید و راهکار ها را عملی کنید.
و دوست دارم که همین حالا در نظرات همین صفحه به جهان اعلام کنی که از امروز می خواهی با اهمالکاری مقابله کنی و این دشمن آرزو هایت را از زندگی ات بیرون می کنی.
علیرضا حسن زاده
خرداد 97
ساعت:3:01 شب
این مقاله را بنده(علیرضا حسن زاده) درتاریخ 17خرداد 97 انتشار دادم و برخی از سایت ها این مقاله را در سایتشان به نام خودشان منتشر کرده اند که بنده راضی نیستم چون برای تحقیق و نوشتن این مقاله تلاش زیادی کردم
و تاریخ نشر رو بهتون گفتم که به این نکته اشاره بکنم که کسی که اولین بار این مقاله را منتشر کرد بنده بودم(زود تر از بقیه)
مطالب بالا را در کتابچه ای تصویری و جذاب می خواهید؟
کتاب اهمال کاری چیست و چگونه بر او غلبه کنیم؟
پیشنهادی ویژه برای شما:کلیپ انگیزشی اختصاصی فارسی(سهم تو از این زندگی چقدره؟)

درباره گروه آموزشی فکرپرواز
گروه آموزشی فکرپرواز توسط علیرضا حسن زاده تاسیس شده است و هدف ما این است که بهترین مطالب در زمینه رشد شخصی و مهارت های زندگی را با کیفیت عالی تقدیم حضورتان کنیم.|آموزش+انگیزه|
نوشته های بیشتر از گروه آموزشی فکرپرواز
دیدگاهتان را بنویسید