تفکر چیست وچگونه فکر کنیم؟
سلام
علیرضا حسن زاده هستم وامروز میخواهم به شما بگویم هر کس به هر جا رسیده است با فکر رسیده است.
فکر کردن به قدری مهم است که در دین اسلام عبادت محسوب میشود و همچنین معصومین(ع) فرموده اند که یک ساعت تفکر بهتر از هفتاد سال عبادت است .
تفکر چی هست؟
در علم منطق فرایند تبدیل مجهول به معلوم توسط ذهن را فکر کردن میگویند یعنی شما از قبل یک سری اطلاعات،تجربه و… در ذهن دارید و یک سری اطلاعات جدید نیز از کتاب ها و منابع مختلف فرا میگیرید و با ترکیب و یا ارتباط دادن این اطلاعات با یکدیگر و…به اطلاعات و نتایج جدیدی دست پیدا میکنید.
چگونه فکر کنیم؟
در ابتدا باید به کار هایی که شما را به فکر وادارمی کنند روی آورید مثل شرکت در کلاس ،وقتی شما در کلاس درس، با دقت به حرف های استادتان گوش میدهید و اطلاعات را در ذهنتان تحلیل میکنید، درحال فکر کردن هستید، شاید کسانی که از فرایند تفکر بی اطلاع اند، فرایند تحلیل اطلاعات که در ذهنتان رخ میدهد را متوجه نشوند چرا که مردم عادی(غیر از دانشمندان علوم روانشناسی و تفکر)از چگونگی فرایند تفکر بی اطلاع هستند و همچنین این عمل خیلی سریع صورت می گیرد و غیر ارادی انجام می شود ولی بعد از مدتی تمرین و فکر کردن در کلاس می توان آن راکنترل کرد و به صورت ارادی به تفکر پرداخت.
کنفوسیوس میگوید:
انسان سه راه دارد:
راه اول از اندیشه میگذرد، این والاترین راه است؛
راه دوم از تقلید میگذرد، این آسانترین راه است؛
راه سوم از تجربه میگذرد، این تلخترین راه است!
یادمان باشد که
یک انسان هوشمند اول فکر می کند و سپس تصمیم می گیرد
یک انسان هوشمند اول فکر می کند و سپس حرف میزند
همه فکر می کنند
وقتی کسی از شما اسم تان را میپرسد ،این سوال در ذهن تحلیل میشود و سپس پاسخ میدهید.
هر انسانی که متولد می شود به همراه خود قوه ی تفکر را نیز به همراه دارد یعنی تفکر امری تکوینی است وهمه ی انسان ها فکر می کنند، منتهی بعضی ها این قضیه را نمیدانند و بعضی ها هم میدانند و به صورت اختیاری و ارادی فکر می کنند.
وقتی یک فروشنده در حال حساب و کتاب است یعنی دارد فکر می کند.
انسان متفکر است
اگر شما به یک ماهی بگویید چرا در آب زندگی میکنی؟ او پاسخی ندارد،چرا که نمیتواند بیاندیشد و خود نمیداند چرا در آب زندگی میکند ولی اگر به یک انسان(قوه ی تعقل امری فطری است) بگویید چرا در خشکی زندگی میکنی و در آب زندگی نمیکنی او برای سوال شما پاسخ های فراوانی دارد از جمله اینکه سیستم جسمی انسان برای خشکی ساخته شده است و انسان بدون تجهیزات در آب نمی تواند زندگی کند.
فکر کردن حوصله میخواهد
انسان ها برای کار های عملی خیلی مشتاق هستند مثلا اگر به دوستتان بگویید آیا مایلی به استخر برویم و یا فوتبال به احتمال زیاد او با اشتیاق قبول می کند ولی اگر به او بگویید بیا برویم به فلان سمینار یا کلاس که مطالب جدیدی فرا بگیریم و یا مهارتی کسب کنیم خیلی تمایل نشان نمیدهد چرا که فکر کردن حوصله وصبر میخواهد.
برای چی؟
برای کی؟
آخرش که چی؟
چطور؟
از شما میخواهم قبل از انجام هرکاری از خودتان چهار سوال بپرسید و بعد به آن کار بپردازید:
سوال اول:برای چی؟(چرا):
قصد و هدف من از انجام اینکار چیست؟ مثلا شخصی که مدام به بازی های کامپیوتری میپردازد اگر این سوال را از خود بپرسد متوجه میشود که این کار به پیشرفت و رشد او کمک چندانی نخواهد کرد و یا کسی که یک فست فود سفارش میدهد اگر از خود بپرسد که برای چی این فست فود را سفارش داده ام؟،شاید به خود پاسخ دهد برای اینکه انرژی فیزیکی بدنم را تامین کنم، و دوباره از خود سوال میکند آیا این فست فود برای بدن من مفید است؟ وهمینطور از خود سوال میکند و متوجه خیلی از مسائل میشود.
سوال دوم:برای کی؟
پیامبرخدا حضرت محمد(صلی الله علیه و آله) در رهنمودی به اباذر فرموده اند:
«یا اباذر لیکن لک فی کل شی ء نیة صالحة حتی فی النوم و للاکل) «ای ابوذر! باید در هر کاری هدفی پاک داشته باشی، حتی در خوردن و خوابیدن).
منبع:سایت حوزه
http://www.hawzah.net/fa/magazine/view/3674/3707/19613
نیت(قصد)یعنی از خود بپرسیم برای چی؟ و برای کی؟ و چه خوب است که انسان کارهایش را برای خدا انجام دهد مثلا غذا میخورد برای اینکه انرژی بگیرد و به خلق خدا خدمت کند ویا برای خانواده اش کسب در آمدحلال کند و چون برای انجام دستور خدا است(خدمت به خلق خدا وکسب درآمدخانواده)،خداوند برای او پاداش در نظر می گیرد و این پاداش را یا در این دنیا و یا در دنیای پس از مرگ به او میدهد.
در کل ما که باید غذا را بخوریم،چه ضرری دارد که با نیت الهی بخوریم؟
سوال سوم:آخرش که چی؟
خوب مهندس شم آخرش که چی؟
برای استخدام و کسب درآمد؟
برای استاد دانشگاه شدن؟
برای اینکه مردم مرا مهندس خطاب کنند؟
یا برای اینکه مفید باشم برای بشریت وبه انسان ها خدمت کنم،دنیا را جای بهتری برای بندگان خدا کنم.
سوال چهارم:چطور اینکار را انجام بدم؟
در این مرحله شما با کسب آگاهی،تفکر،مشورت و… متوجه می شوید که چگونه به بهترین نحو آن کاری را که قصد انجامش را دارید را دهید و به بیراهه نروید.
بدانید که اگر در راه درست حرکت کنید حتی با سرعتی کم بالاخره روزی به مقصد خواهید رسید ولی اگر راه را اشتباه انتخاب کرده باشید هر چه سریع تر بروید بیشتر از اهدافتان دور می شوید.

درباره گروه آموزشی فکرپرواز
گروه آموزشی فکرپرواز توسط علیرضا حسن زاده تاسیس شده است و هدف ما این است که بهترین مطالب در زمینه رشد شخصی و مهارت های زندگی را با کیفیت عالی تقدیم حضورتان کنیم.|آموزش+انگیزه|
نوشته های بیشتر از گروه آموزشی فکرپرواز
دیدگاهتان را بنویسید